Kirsi Vaalio

 
 
 

Hei, olen Kirsi Vaalio, osteopaatti, HoitavaHengitys HB(r)-ohjaaja ja VoiceWell-hoitaja. Olen erikoistunut ääntö- ja hengitysväylän (hengityksen) hoitoon, joten tarjoamani hoidot käyvät aivan kaikille, koska kaikki hengitämme ja ääntelemme. Hoidan siis vauvoista alkaen kaikenikäisiä avuntarvitsijoita. 

Tällä sivustollani voit tutustua minuun ja niihin menetelmiin, joilla hoidan asiakkaitani.

Elämä on vienyt ja kuljettanut minua ihmeellisesti ja monin eri tavoin. Asioilla on ollut tarkoituksensa, vaikka aina en ole tiennytkään, mihin kaikkeen ne johtavat. Olen opiskellut ja kokenut monia asioita elämässäni. Olen nähnyt maailmaa ja saanut tavata ja tutustua moniin eri alojen ihmisiin. Mielenkiinto ääntä, laulamista ja hoitotyötä kohtaan on sammumaton ja se vie minua erilaisille kursseille niin koti- kuin ulkomaille.

Nyt jo yli 30 vuoden kokemus asiakkaiden parissa on osoittanut, että jokainen asiakas on oma yksilönsä ja jokaisella on oma ”tarinansa” kun hän saapuu vastaanotolleni.. Siksi hoitaessani käytän hyvin erilaisia hoito- ja kuntoutuskeinoja tarpeen mukaan – asiakaslähtöisesti.

Elämäni polkuja
LAULAJA: Olen valmistunut musiikin maisteriksi vuonna 1985 Sibelius-Akatemiasta kirkkomusiikin koulutusohjelmasta pääaineenani laulu. Lauluopintoja olen sen jälkeen jatkanut ensin S-A:n ylimääräisenä opiskelijana, jolloin tein laulun B-tutkinnon ja sen jälkeen yksityisesti. Laulajan koulutukseeni on kuulunut mm. laulupedagogiikkaopinnot. Käyn edelleen kontrollitunneilla sekä myös erilaisilla laulunopetukseen liittyvillä (myös rytmimusiikin laulunopetus) kursseilla kehittyäkseni laulajana ja opettajana. Näistä mainitsen tässä Estill Voice Training -kurssit. Koska em. menetelmä perustuu tietynlaiseen fyysiseen laulutekniikan ja varsinkin kurkunpään liikkeiden mallintamiseen, olen pystynyt tarkentamaan hoitotyötäni kurssilta saamani opin perusteella.
Jo Sibelius-Akatemiassa opiskellessani olin hyvin kiinnostunut pedagogiikan lisäksi ihmisen anatomiasta, fysiologiasta, biomekaniikasta varsinkin lauluun sovellettuna. Siksi olen kouluttautunut myös äänenhuoltoon liittyviin hoitoalan ammatteihin.

HIEROJASTA OSTEOPAATIKSI JA VOICE MASSAGE –TERAPEUTISTA VOICEWELL-HOITAJAKSI:
Kipinä laajentaa osaamistani hoitotyön puolelle kuuluu suuresti kunnioittamalleni Leena Koskiselle, jonka uskomattoman taitaviin hierojan käsiin pääsin 80-luvun lopulla. Koulutetuksi hierojaksi valmistuin keväällä 1990 ja aloitin välittömästi osteopatiaopinnot. Suoritin Voice Massage –terapiaopinnot ja olen valmistunut ensimmäiseltä VM-kurssilta Leena Koskisen johdolla v. 1990 kesällä. Siitä lähtien olen tehnyt töitä pääsääntöisesti asiakkaiden äänenkäyttöön, hengitykseen ja purentaan liittyvien toimintojen helpottamiseksi. Siis jo yli 30 vuoden ajan! Osteopaatiksi valmistuin v. 1994.
Osteopaattina ja ammattiäänenkäyttäjänä ymmärsin, että keho on iso kokonaisuus, jonka hoitoon ja toiminnan muutoksiin tarvitaan erilaisia käsittelykeinoja. Pehmytkudoskäsittelyn lisäksi hoitokeinoina käytän mm. faskiakäsittelyä, nivelartikulointia ja –mobilisointia. Myös äänellinen ohjaus kuuluu keinoihini.
Em. asioista johtuen olen kehittänyt VoiceWell-menetelmän tamperelaisen kollegani Kicka Leppäsen kanssa (ks. www.voicewell.fi) . Vastasin hoitotekniikoiden opettamista ja soveltamisesta ääntöväylän hoidossa ja samalla Kickan vokologiksi (terveen äänenkäytön ohjaaja) valmistuminen toi syvyyttä ääniharjoitusten ymmärrykseen ja opetukseen.

HOITAVA HENGITYS HB (r) tuli elämääni vuonna 2013, kun osallistuin Marketta Mannisen pitämälle hengitysluennolle. Jo 80-luvulta saakka hengitys oli ollut tärkeä asia elämässäni erityisesti laulun kannalta. Tuttuja termejä silloin oli syvähengitys, nenähengitys, liikahengitys, mutta ne eivät silloin vielä auenneet. Olen käynyt myös psykofyysisen hengitysohjaajakoulutuksen Turussa Maila Sepän johdolla 2003 sekä amerikkalaisen Steven Flamin BreathingCoordination  -koulutuksen 2005. Omassa ymmärryksessäni molemmat pyörivät kuin kissat kuuman puuron ympärillä. Noina aikoina tutustuin myös Buteyko-menetelmään netin ja kirjallisuudenkautta. Kuitenkin vasta Hoitava Hengitys on antanut minulle merkittävän lisän ymmärrykseeni asiasta..

Baby Balance® – hoito on Suomessa kehitetty kokonaisvaltainen vauvojen ja taaperoiden hoitomuoto. Siinä yhdistyvät kädentaidot, perinteet sekä tiede.  Koulutus perehdyttää vauvojen havainnointiin, anatomiaan ja fysiologiaan faskioiden toimintaperiaatteisiin sekä syihin, miksi vauva itkee. Baby Balance® –hoito on herkkää, aistivaa hoitoa, lempeän tehokasta mobilisointia sekä vauvan oman liikehdinnän hyödyntämistä kehon jännitystilojen vapauttamisessa ja tasapainottamisessa.

ASAHI-ohjaaja vuodesta 2016: suomalainen Asahi-terveysliikunta pohjaa itämaisiin keho-mieliliikuntamuotoihin (tai ji, chi qong), mutta se on tuotu lähemmäs länsimaista ihmistä niin, että ns. sarjoja on hieman lyhennetty ja helpotettu fyysisesti. Kuitenkin ajatuksen, aistimisen, tuntemisen läsnäolo liikkeessa on säilytetty. Asahi on erinomaista kehomieli-liikuntaa – läsnäolon liikuntaa.
Asahiin kuuluu useita eri tasoisia sarjoja; usein siitä tunnetaan vain perussarja. Muut sarjat ovat II-, III-, kunto-, keppi- ja voima-asahi sekä tuolisarja niille, joiden on vaikea tehdä sarjaa seisten ja myös perussarjan sovellus, jonka voi tehdä makuuasennossa.
Olen valmistunut syvä-asahiohjaajaksi toukokuussa 2020.
Tällä hetkellä pidän asahi-tunteja Pornaisissa kansalaisopistossa ja lyhytkursseja (3-5x tutustumistunteja) tilauksesta eri paikkakunnilla.

FOOTBIC-JALKATERIESI PUNTTISALI on myös todella tehokas, kahdella pehmeällä pallolla tehtävä jalkaterien ja jalkojen kuntoutusmenetelmä. Se vahvistaa jalkaterien lihaksia, niin että jalkaterän asento kannattelee paremmin koko kehoa. Ohajaajaksi valmistuin 6/2019. Pidän ryhmätunteja sekä yksilöohjausta!

CURRICULUM VITAE

Täydennyskoulutukset:

WHO -imetysohjaajakoulutus / World Health Organisation / Hanna Vitikka Oy 2022

Vauvojen ja lasten osteopaattinen hoito – Jatkokoulutus I / Mika Kivistö ja Lasse Maijala 2022

Viskeraalimanipulaatio, vatsaontelo, Upledger Institute/Kåre Nielsen 2021

-Raskaus- ja äitiysajan hoito sekä kuntoutus. FemiHealth/Ira Rissanen ja Tuula Schoultz, Helsinki  2020

-Baby Balance® 2019 moduulit 1-4: vauvojen ja taaperoiden hoito. Myös anatomian ja fysiologian opetus moduuli 4: Hengitys-, ääntö- ja ruuansulatuskanava

Muscle tension dysphonia and musculoskeletal system, FT Blake, Lontoo 2019

Seminar for Neck, voice and swallowing disorders, Walt Fritz, FT, MFR, Birmingham 2019
Laryngeal Manual Treatment = kurkunpään rakenteiden käsittely/osteopatia: yksityisiä osteopatiaopintoja kurkunpään tutkimisessa ja hoitamisessa DO Jacob Liebermannin johdolla Lontoossa 2012 lähtien
Laryngeal Manipulation in Osteopathy = kurkunpään rakenteiden käsittely/osteopatia Jacob Liebermanin johdolla 2015, Lontoo ja Hampuri
-Laulu: Estill VoiceTraining: level 1,2 2012-2013 Helga Westmark ja Dorte Hyldstrup, Helsinki
-Laulu: Osteopathy in Singing: Ashley Stafford, Helsinki, Lontoo 2013-2014 kursseja ja yksityistunteja
Faskiakoulutuksia: Thomas Meyers & James Earls, Lontoo 2010, Robert Schleipp & al Lontoo 2011, James Earls & al Helsinki, 2012
Osteopatia: embryologia Markku Torvinen, Osteopatiakoulu Atlas, 2014. Kraniaalihoito Markku Torvinen,  2014 

 –Raskausajan ja lasten hoito: Giles Glegghorn, UK 2011

VoiceWell-hoito: perustaja ja kehittäjä yhdessä Kicka Leppäsen kanssa 2008 alkaen.

Footbic(r) -jalkojesi punttisali, sertifioitu ohjaaja, Somatic Center/A. Kärnä ja T. Schoultz 2019 

MemoDance -ohjaaja tanssiliikuntaa aivoterveyden hyväksi Tanssiopisto KETO/Lela Ketola 2021

HoitavaHengitys HB(r) sertifioitu ohjaaja , Marketta Manninen 2018
Syvä-asahiohjaajakoulutus 2020, Asahi-akatemia/Klemola. Asahi-terveysliikunta/ohjaajakoulutus: Timo Klemola, Fine Vision 2016, 2017

-EFT (Emotional Freedom Techniques) ja Matrix Reimprinting: Karita Palomäki 2014, Penny Croal Lontoo 2015,

-Meta Health: Karita Palomäki, 2014-2015 ja Helena Kujama 2014-2015.

PERUSKOULUTUKSET:

-osteopaatti DO 1994, Kairon Instituutti

Musiikin maisteri, MuM Sibelius-Akatemia, Helsinki 1985, kirkkomusiikkilinja, pääaineena laulu

laulu B-tutkinto 1987, klassinen
Laulunopettajana viimeisempänä ja pisimpään Marjut Hannula. Muita aiempia opettajia; Tellervo Pajamies, Raili Kostia, Esa Ruuttunen. Lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia kursseja. Ulkomaisia opettajia niin klassisella kuin popjazz-puolella useita.
Voice Massage -terapeutti, 1990, Leena Koskinen, Kuopio
koulutettu hieroja Yksityinen hierontakoulu Juntunen, Lahti 1990 ylie